«Κληρώνει» σήμερα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Written by admin. Posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουάριος, 2015

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται να προσπαθεί να ισορροπήσει προκειμένου να αρθεί τo αδιέξοδο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, συνεδριάζει νωρίς σήμερα το απόγευμα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή την πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες, θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει καταλήξει στην επιλογή του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στείλει ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό ότι δεν κάνει πίσω. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι εφόσον υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του με αφορμή την υποψηφιότητα για την Προεδρία, θα εμφανιστεί ευάλωτος για επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες.

Πάντως, η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για την Κομισιόν. Η Κομισιόν σήμερα διαθέτει 14 επιτρόπους από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και άλλους 14 από συντηρητικούς πολιτικούς χώρους. Αν για τη θέση του επιτρόπου -όπως όλα δείχνουν- επιλεγεί ο κ. Παπαδημούλης ή αλλο στέλεχος της Αριστεράς, τότε αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό οι ισορροπίες και ανοίγει ο δρόμος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διευρύνει τη στελεχική της εκπροσώπηση σε επίπεδο Βρυξελλών.

Από την άλλη η κυβέρνηση κινείται πάνω στη λογική ώστε τόσο ο επίτροπος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς. Εφόσον ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατευθυνθεί προς την Ηρώδου του Αττικού τότε τη θέση του θα πάρει κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν επιλεγεί ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος φάνταζε ως φαβορί, τότε θα ακυρωνόταν η επιθυμία της κυβέρνησης να μη βρίσκονται δυο κεντροδεξιοί σε δυο κεντρικούς ρόλους όπως η Επιτροπή της ΕΕ και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης στις 7:30 μ.μ. σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της βουλής.

 

newsit