Πανούσης: Ανακάλεσα το έγγραφο – Διέταξα ΕΔΕ και ζήτησα παραιτήσεις αξιωματικών…video

Written by admin. Posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 04 Μάρτιος, 2015

Ο κ. Πανούσης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο ανέφερε πως ο ίδιος διέταξε την ανάκληση της διαταγής, ενώ ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων συντακτών και ειδικότερα του υπογράφοντα

«Ανακάλεσα διαταγή, διέταξα να γίνει προκαταρκτική εξέταση. Ο Αρχηγός ζήτησε τις παραιτήσεις», είπε ο κ. Πανούσης και συμπλήρωσε:  «Το κείμενο αυτό θα έπρεπε να έχει περάσει από την ιεραρχία, να υπογραφεί από τον αρχηγό κλπ. Χθες εμφανίστηκε ένα κείμενο από το πουθενά, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Δεν έχει εξαγγελθεί μεταναστευτική πολιτική. Συζητιούνται πράγματα, ανταλλάσσονται απόψεις… Εδώ έχουμε ένα εσωτερικό διοικητικό θέμα. Ανακάλεσα τη διαταγή, έχουμε πειθαρχικό έλεγχο σε εξέλιξη. Είναι καταγραφή διάσπαρτων διατάξεων και νόμων που ισχύουν. Αυτό δεν είναι πολιτική. Η πολιτική δεν έχει εξαγγελθεί. Δεν έχει ειπωθεί τίποτα για τη μεταναστευτική πολιτική».

«Δεν ασκεί πολιτική ένας Ταξίαρχος. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός αυτοαποκεφαλίστηκε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης, ωστόσο και ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποια είναι τελικά η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα, αναφέροντας μόνο ότι υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις, αλλά όχι σχεδιασμός. Ο κ. Πανούσης είπε ότι όσον αφορά στα κρατητήρια και στα κέντρα υποδοχής δεν αλλάζει τίποτα από την ισχύουσα νομοθεσία.

Τι λέει το έγγραφο

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του υποστράτηγου προϊστάμενου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης εφόσον δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού. Παράλληλα εκείνοι που τώρα εισέρχονται δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα παίρνουν έγγραφο με τη δυνατότητα παραμονής για 30 ημέρες στη ώρα. Μάλιστα σε περίπτωση νέας σύλληψής τους οι άνθρωποι αυτοί θα παίρνουν νέο έγγραφο για εξάμηνη παραμονή.

 

Τελικά ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης;

Ο κ Πανούσης εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ρωτήθηκε πριν βγει η είδηση από τους δημοσιογράφους, ωστόσο παρά τις δεοντολογικές ενστάσεις του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι τελικά ισχύει ή θα ισχύσει ο υπουργός απάντησε πως ο νόμος πρέπει να ισχύσει αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις για το πως θα εφαρμοστεί… ουσιαστικά αποφεύγοντας να πάρει θέση για την ουσία του θέματος.

Νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ως προς την πολιτική της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό είχε παραπέμψει στους αρμόδιους υπουργούς ωστόσο ο κ. Πανούσης μίλησε για πολιτική υπό διαμόρφωση και κάπως έτσι τα ερωτήματα παραμένουν.

Και ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε απλά να πει πως δεν έχει ευθύνη το υπουργείο:
«Δεν έχει καμιά ευθύνη το αρμόδιο υπουργείο για το έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες και που φέρει την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να μη συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες, παρά μόνο να ελέγχονται» δήλωσε στο MEGA ο Ν. Βούτσης και συμπλήρωσε:
«Καμιά σχέση και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είτε του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είτε του νέου υπουργείου Μετανάστευσης. Την ευθύνη του εγγράφου την έχει όποιος την υπογράφει και άρα υπάρχει θέμα».

«Η ΕΕ έχει υποχρέωση να ξαναδεί τη μεταναστευτική πολιτική, δεν λύνεται το πρόβλημα με τη λογική ‘ο μετανάστης μπήκε στην Ελλάδα εδώ μένει’», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΚΑΙ.

«Κολαστήρια όπως αυτό της Αμυδαλέζας πρέπει να κλείσουν δεν μπορούμε να βάζουμε φυλακή τους μετανάστες επ’ αόριστον» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Ο κ. Κορωνάκης διευκρίνισε ότι σε μια μέρα δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα, αλλά πρέπει να αλλάξεις τη μεταναστευτική πολιτική.

«4.500 μετανάστες έρχονται σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι ορδές» σημείωσε. Όπως επισήμανε, η ΕΕ έχει υποχρέωση να ξαναδεί τη μεταναστευτική πολιτική, δεν λύνεται το πρόβλημα με τη λογική ο μετανάστης μπήκε στην Ελλάδα εδώ μένει».

«Βγήκε έγγραφο χωρίς να είναι σε γνώση του υπουργού και του αρχηγού της αστυνομίας» πρόσθεσε.


 

 

newsit