Άρθρο: Τα είδη του πιπεριού & οι χρήσεις του στην μαγειρική

Written by admin. Posted in ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 06 Οκτώβριος, 2017

Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι παράγεται από τους πράσινους άγουρους καρπούς του φυτού και περιέχει μεταξύ 4,6% και 9,7% πιπερίνη. Η πικάντικη γεύση του μαύρου πιπεριού οφείλεται στη χημική ουσία πιπερίνη, που δεν πρέπει να συγχέεται με την καψαϊκίνη που λαμβάνεται από τις σαρκώδεις πιπεριές.

Άσπρο/Λευκό πιπέρι

Το λευκό πιπέρι αποτελείται μόνο από το σπόρο του φυτού πιπεριάς, αφού αφαιρεθεί το σκούρο χρώμα του δέρματος των καρπών του πιπεριού. Το τριμμένο άσπρο πιπέρι, χρησιμοποιείται συχνά σε κρεμώδεις σάλτσες, στην Κινεζική και στην Ταϊλανδική κουζίνα, καθώς και σε πιάτα όμοια με σαλάτες, ανοιχτόχρωμες σάλτσες και πουρέ πατάτας, όπου το μαύρο πιπέρι θα ξεχώριζε εμφανώς.

Πράσινο πιπέρι

Χρησιμοποιούνται σε ορισμένες Ασιατικές κουζίνες, ιδιαίτερα στην Ταϊλανδέζικη κουζίνα. Η γεύση του έχει περιγραφεί ως πικάντικη και φρέσκια, με ένα φωτεινό άρωμα. Η Γαλλική κουζίνα, το κατατάσσει στα επίλεκτα μπαχαρικά της. Το πρασινοπίπερο χρησιμοποιείται κυρίως ολόκληρο (μπαλάκι) ή χοντροκοπανισμένο, σε άσπρες και πράσινες σαλάτες, δεν τρίβεται.

Πορτοκαλί πιπέρι και κόκκινο πιπέρι

Το ροζ(έ) πιπέρι -κατά κανόνα- δε μαγειρεύεται, χρησιμοποιείται κυρίως ως διακοσμητικό και αρωματικό σε σαλάτες και άσπρες σάλτσες, επίσης χρησιμοποιείται πάντοτε ολόκληρο και ποτέ τριμμένο

Μία κουταλιά της σούπας (6 γραμμάρια) μαύρο πιπέρι περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμίνης Κ, σιδήρου και μαγγανίου, με ίχνη άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Το πιπέρι χάνει τη γεύση και το άρωμα μέσω της εξάτμισης, έτσι ώστε η αεροστεγής αποθήκευση βοηθά στη διατήρηση της πικάντικης γεύσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το πιπέρι μπορεί επίσης να χάσει τη γεύση όταν εκτεθεί στο φως.

Λόγω του ότι τα αρωματικά από το τριμμένο πιπέρι εξατμίζονται γρήγορα·γι'αυτόν τον λόγο οι περισσότερες πηγές γαστρονομίας, προτείνουν την άλεση ολόκληρων των πιπερόκοκκων, αμέσως πριν από τη χρήση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται, φορητοί μύλοι πιπεριού ή μύλοι που αλέθουν μηχανικά ή που συνθλίβουν ολόκληρους πιπερόκοκκους, μερικές φορές αντί για τις πιπεριέρες που διανέμουν το αλεσμένο πιπέρι.

Διατροφικά στοιχεία Μαύρου Πιπεριού ανά 100γρ

 

Θερμίδες (kcal): 251

 

 

 

 

Λιπίδιο: 3,3 g

Χοληστερόλη:0 mg

Νάτριο: 20 mg

Κάλιο: 1.329 mg

Υδατάνθρακες: 64 g

Φυτικές ίνες: 25 g

Πρωτεΐνη: 10 g

Βιταμίνη A: 547 IU

Βιταμίνη D: 0 IU

Βιταμίνη C: 0 mg

Βιταμίνη B6: 0,3 mg

Βιταμίνη B12:0 µg

Ασβέστιο: 443 mg

Σίδηρος: 9,7 mg

Μαγνήσιο: 171 mg

 

 

 

 

 

*Αγγελική Μυρογιάννη

Απόφοιτη Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας Κρήτης

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6984458711-2251306808

Δ/νση: Ναυμαχίας Έλλης 51-Επάνω Σκάλα-Μυτιλήνη

 

***Την επόμενη εβδομάδα:

Τα είδη του τραχανά & η διατροφική του αξία.