ΑΡΘΡΟ: Η Θρεπτική Αξία του Κάστανου

Written by admin. Posted in ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Νοέμβριος, 2017

Με αφορμή την 14η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσσο  την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, συνηθίζετε να γευόμαστε τα ζεστά ψημένα κάστανα χωρίς να γνωρίζουμε τι θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνουμε και πόσες θερμίδες προσθέτουμε στο διαιτολόγιό μας. Παρακάτω παρατίθεται πίνακας με την

Θρεπτική Αξία του ψημένου κάστανου στα 100γρ

Ενέργεια/Θερμίδες

377 kcal

Πρωτείνες

6,7 gr

Λίπη

4,1 gr

Υδατάνθρακες

78,6 gr

Ασβέστιο

52,0 mg

Φώσφορος

162,0 mg

Σίδηρος

33,0 mg

Νάτριο

212,0 mg

Κάλιο

875,0 mg

Νερό

8,4%

Το κάστανο είναι ένας, αμυλούχος γλυκός καρπός με εξαιρετική γεύση διότι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, διαθέτει πλούσιο άρωμα, υψηλής θρεπτικής αξίας καθώς περιέχει πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά, τον οποίο μπορούμε να γευτούμε και να καταναλώσουμε κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Χρήσεις του κάστανου στην διατροφή:

  1. Μπορεί να καταναλωθεί ως ενδιάμεσο γεύμα (δεκατιανό-απογευματινό) στο σχολείο/φροντιστήριο ή στην δουλειά
  2. Μπορεί να καταναλωθεί πριν την προπόνηση/γυμναστήριο καθώς προσδίδει ενέργεια
  3. Ιδανική τροφή για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή καθώς περιέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο & σίδηρο.

Γλυκές συνταγές με κάστανο:

  1. Κέικ με κάστανο
  2. Μαρόν Γκλασέ
  3. Γλυκό του κουταλιού κάστανο
  4. Κρέμα ή πουρές κάστανου
  5. Γεμιστά σοκολατάκια με κάστανο & κουβερτούρα σοκολάτα
  6. Καστανόπιτα

 

*Αγγελική Μυρογιάννη

Απόφοιτη Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας Κρήτης

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6984458711-2251306808

Δ/νση: Ναυμαχίας Έλλης 51-Επάνω Σκάλα-Μυτιλήνη

 

***Την επόμενη εβδομάδα:

Που βρίσκεται η κρυφή ζάχαρη;