ΑΡΘΡΟ: Ενδεικτικά γεύματα με συμπληρωματικές πρωτεΐνες για την περίοδο της Νηστείας.

Written by admin. Posted in ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 03 Μάρτιος, 2018

Κατα την διάρκεια της νηστέιας οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να καταναλώνουν τα γεύματά τους χωρίς λευκο/κόκκινο κρέας και ψάρι. Ο οργανισμός όμως έχει ανάγκη από πρωτείνη και μία εναλλακτική λύση για να την προσλαμβάνει είναι να κάνει σωστούς συνδιασμούς τροφίμων καταναλώνοντας συμπληρωματικές πρωτείνες.
Συμπληρωματική αξία των πρωτεϊνών: Η ικανότητα των πρωτεϊνών να καλύπτουν η μία την ανεπάρκεια της άλλης. Οσοι άνθρωποι δεν καταναλώνουν λευκο/κόκκινο κρέας και ψάρι (κατα την διάρκεια της νηστεία ή είναι φυτοφάγοι) μπορούν να επιτύχουν την κάλυψη των αναγκών τους καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν συμπληρωματικές πρωτεΐνες.

Συμπληρωματικές Πρωτείνες είναι
Ο συνδιασμός των οσπρίων με σιτάρι ή καλαμπόκι ή ρύζι, για παράδειγμα: ρεβιθόρυζο, φακόρυζο, ρύζι με φασόλες ή όσπρια με ψωμί ή όσπρια με αυγό βραστό ή ομελέτα.
Ο συνδιασμός ρυζιού με τυρί π.χ. σπανακόρυζο/λαχανόρυζο/πρασόρυζο/ντοματόρυζο/ρύζι με μελιτζάνες/ρύζι με χρωματιστές πιπεριές/ ρυζότο όλα τα παραπάνω συνοδευόμενα με 1 κομμάτι τυρί, γεμιστά νηστίσιμα με τυρί επιλογής ή γελατζίδες με τυρί επιλογής.
Ο συνδιαμός γάλατος με ρύζι ή με δημητριακά π.χ. ρυζόγαλο, γάλα με δημητριακά πρωινού, βρώμη, κουάκερ.

Επιπλέον άλλες πηγές πρωτεινών:
* αρακά με τυρί επιλογής ή με αυγό βραστό ή με ομελέτα
* ομελετα με ασπράδια αυγών & τυρί επιλογής
* λαχανικά με τυρί & αυγό όπως παπουτσάκια νηστίσιμα ή γεμιστές πιπεριές, σουφλέ λαχανικών με μπρόκολο & κουνουπίδι στο φούρνο με τυρί επιλογής
* θαλασσινά με ρύζι π.χ. καλαμάρια/σουπιές/γαρίδες/χταπόδι με ρύζι
* θαλασσινά με ζυμαρικά π.χ. γαριδομακαρονάδα, αστακομακαρονάδα ή χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
* ζυμαρικά με λαχανικά & τυρί π.χ. σουφλέ ζυμαρικών στο φούρνο με τυριά επιλογής, μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα & τυρί τριμμένο

***Αγγελική Μυρογιάννη
Απόφοιτος Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης
Τηλ. Επικοινωνίας: 2251306808 – 6984458711
Ναυμαχίας Έλλης 51 Επάνω Σκάλα
Επόμενη εβδομάδα: Παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού βάρους.