Παγκόσμιος συναγερμός μετά την επίθεση με πυραύλους στην Πολωνία – Σε ετοιμότητα ο στρατός της χώρας – Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

Written by radiokalloni. Posted in ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου, 2022

Ένα πραγματικό θρίλερ το οποίο έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό εξελίσσεται στην Πολωνία μετά την επίθεση που δέχτηκε με πυραύλους.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Πολωνία την ώρα που οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο είναι πολλές.

Στην Ευρώπη και όχι μόνο έχει σημάνει συναγερμός με την κυβέρνηση της Πολωνίας να εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης.

Συγκεκριμένα όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο είναι αναγκαίο ένα αίτημα της Βαρσοβίας για διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το άρθρο 4, στον απόηχο της φονικής έκρηξης σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει την Τετάρτη (16.11.2022).

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Επιβεβαιώνει τη συνεδρίαση και το ΝΑΤΟ

Την είδηση για τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε και η ίδια η Συμμαχία. Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα προεδρεύσει σήμερα σε «έκτακτη συνεδρίαση» των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ατλαντικής συμμαχίας η οποία θα είναι αφιερωμένη στις φονικές εκρήξεις στην Πολωνία χθες Τρίτη, η οποία αποδόθηκε σε ρωσικούς «αδέσποτους» πυραύλους, επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (15.11.2022) η εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας θα προεδρεύσει αύριο (σ.σ. σήμερα) στην κατεπείγουσα συνεδρίαση των πρεσβευτών του NATO για να συζητηθεί αυτό το τραγικό συμβάν», δήλωσε η εκπρόσωπος Οάνα Λουγκέσκου.

Μπαράζ επαφών του Ντούντα

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης (15.11.2022) με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο της πολωνικής προεδρίας.

Στόλτεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Ντούντα, για την έκρηξη στην Πολωνία. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ζωών», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Συμπληρώνει ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα».

Η επίθεση θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της G20

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τις πολωνικές αρχές και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφερε απόψε το Ελιζέ.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στην αυριανή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Ανησυχία από τις ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ο Βεντάντ Πατέλ, ανέφερε ότι οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «απίστευτα ανησυχητικές»,συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συνέβη προτού εξετάσει τις επόμενες ενέργειές της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε επαφές με τα υπουργεία Εξωτερικών συμμαχικών χωρών και συνεργάζεται στενά με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ σε συνέντευξη Τύπου.

Καπνός φαίνεται από την περιοχή Νοβοσιόλκι, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

«Προβοκάτσια» λέει η Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες Τρίτη αργά το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία.

«Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Δύο νεκροί από το χτύπημα

Να σημειωθεί ότι από το χτύπημα είναι νεκροί δύο άνθρωποι με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι πύραυλοι ήταν «αδέσποτοι» από τους απανωτούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας σήμερα (15.11.2022) στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Οι πύραυλοι βρήκαν εγκαταστάσεις σιτηρών στο χωριό Przewodów της Πολωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε «κατεπειγόντως» την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, με τοπικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι πιθανότατα οφείλεται στο ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα.

Ενας ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο BBC μιλώντας για την επίθεση στην Πολωνία: «Εξετάζουμε αυτές τις αναφορές και συνεργαζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία».

/www.newsit.gr